Інститут судових експертиз у Харкові за хабарі підробляв результати слідств

Інститут судових експертиз у Харкові за хабарі підробляв результати слідств

Фото: Акценти

Поліціянти, прокурори, судді — ланки корумпованої правоохоронної системи, яку досі не реформували, через не бажання олігархів.

А проте на рівні з вказаними органами українське суспільство обділило увагою іншу важливу структуру, підконтрольну міністерству юстиції. Мова про систему науково-дослідних інститутів судовомедичних експертиз, йдеться у метаріалі видання “Антикор”.

Завдяки її праці в Україні відкриваються та закриваються різні кримінальні провадження. Приміром, резонансне вбивство білоруського журналіста Павла Шеремета, в якому обвинувачено добровольців і волонтерів.

Розуміючи всю важливість своєї справи, співробітники Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса під пильним наглядом свого директора Олександра Клюєва вдалися до налагодження корупційних схем і винесенні сумнівних результатів. А проте якість експертиз вже піддають сумніву у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Керівник відомства Назар Холодницький зазначив, що в ході розслідування кримінального провадження щодо закупівлі пального міністерством оборони у ТОВ “Трейд Коммодіті” сума збитків завдана державі оцінювалася в 149 млн грн. Але, після проведення відповідного дослідження співробітниками Інституту судових експертиз у Харкові вона зменшилася до рекордних 58 млн грн!

Національна поліція, яка зацікавилася фальсифікацією низки результатів вказаного закладу, встановила, що судексперти “вибудували злочинну схему з метою особистого збагачення”. Співробітники отримували гроші від замовників судових експертиз за прискорення їхніх термінів і видання необхідних результатів.

Як вдалося з’ясувати, за вказівкою директора в інституті створюються лабораторії з дублюючими функціями (відкрили лабораторію — отримали більше грошей з бюджету), а штат розширюється завдяки некваліфікованим працівникам, яким штучно завищують обсяги робіт. При цьому, всі співробітники вказаного закладу (крім хіба що прибиральниць) мають офіційний статус експертів для виплати надбавок, хоча експертизу більшість із них не проводить зовсім!

Між тим у міністерстві юстиції, яке контролює “слуга народу” Денис Малюська не коментують корупційну діяльність підзвітного собі інституту. Очевидно, що Олександр Клюєв про все домовився з вищим державним чиновником, або ж той має свою долю від напрацьованих схем.

Джерело: Останній Бастіон

Залишити відповідь