У закупівлях медобладнання для 1-ї міськлікарні Полтави виявлено порушення

 

Фото: Dzerkalo media

Наразі можна говорити про проблемність п’яти тендерів.

Моніторинг виявив ряд порушень у закупівлях медичного обладнання Комунальним підприємством «1-ша міська клінічна лікарня Полтавської міської ради».

Так, 21 лютого були завершені торги щодо закупівлі обладнання для анестезії та реанімації на суму понад 3 млн грн.

Державна аудиторська служба завершила моніторинг закупівлі 19 березня. Під час моніторингу було установлено, що замовником на порушення вимог пункту 2 наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України «Про затвердження форм документів у сфері публічних закупівель» у формі оголошення про проведення відкритих торгів відображено інформацію про умови оплати договору, що суперечить умовам тендерної документації (пункту 4.2 додатку 5 «Проекту договору про закупівлю»). Відповідно до пункту 7 Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі замовник може вносити зміни до інформації, яку вже оприлюднено на веб-порталі Уповноваженого органу, у випадках, передбачених Законом «Про публічні закупівлі». При цьому, Законом не передбачено внесення змін до оголошення про проведення процедури закупівлі.

Всупереч нормам абзацу 3 частини першої статті 31 Закону замовник не відмінив процедуру закупівлі через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань закупівель. Натомість, замовником з переможцем було укладено договір на 3 283 830 грн.

На засіданні тендерного комітету комунального підприємства наявність порушень була визнана, але відміну закупівлі назвали неможливою з огляду на поширення COVID-19 та сам факт підписання договору.
Порушення буди виявлені і під час закупівлі двох інкубаторів закритого типу для новонароджених на суму понад 1 млн грн.

Моніторингом закупівлі встановлено, що замовником на порушення вимог згаданого пункту 2 наказу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у формі оголошення про проведення відкритих торгів відображено інформацію про строк поставки товару, що суперечить умовам тендерної документації (пункту 4.4 Розділу І та додатку 5 «Проект договору про закупівлю»).

«Всупереч нормам абзацу 3 частини першої статті 31 Закону замовник не відмінив процедуру закупівлі через неможливість усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства з питань закупівель. Натомість, замовником з переможцем укладено договір», – констатували аудитори.

У згаданих торгах взяло участь «аж» два учасники. Очікувана вартість закупівлі становила 1 010 000 грн. Переможець, ФОП «Тарасенко Сергій Миколайович», за підсумками торгів знизив ціну до… 1 009 800 грн. Що ж, принаймні 200 грн зекономили.

Джерело: Останній Бастіон

У закупівлях медобладнання для 1-ї міськлікарні Полтави виявлено порушення_1

Попередні висновки щодо порушень були зроблені і на основі аудиту закупівлівізуалізаційного обладнання на суму понад 3 млн грн.

Також триває моніторинг закупівлі відеогастроскопу (1,4 млн) та комплексу устаткування для операційних блоків (3 млн).

Ситуація з поширенням коронавірусу продемонструвала катастрофічну нестачу медобладнання в українських лікарнях. Але без подолання корупційних схем, що існують у системі закупівель, цю проблему навряд чи вдасться вирішити.

У Полтаві це корупційне болото нині знаходиться у розпорядженні директора Департаменту охорони здоров’я та соціального розвитку Вікторії Лози та її шефа Олександра Удовіченка. Єдине, на що вони спроможні, – це займатися самопіаром, продовжуючи ловити «рибку» у каламутних водах.

Залишити відповідь