«Найбільш успішні» підрядники Полтавщини та їхні друзі

Діяльність одного з підрядників уже стала предметом кримінального провадження.

Як повідомляв «Останній Бастіон», слідче управління ГУ Нацполіції у Полтавській області розслідує привласнення бюджетних коштів службовими особами Державного підприємства «Агентство місцевих доріг Полтавської області».

У документах кримінального провадження фігурує ТОВ «Будівельна компанія “Старт-Інвест”». Привласнення коштів посадовцями Агентства місцевих доріг могло здійснюватися через «Старт-Інвест» та субпідрядника ФОП «Проценко Г.В.», який у свою чергу перераховував бюджетні кошти на рахунки підприємств із ознаками фіктивності.

Як показав аналіз на основі відкритих джерел інформації, ТОВ «Старт-Інвест» – надзвичайно успішний підрядник. Принаймні, якщо говорити про успішність за обсягами виграних тендерів, а не за якістю робіт.

Товариство було створене у лютому 2018 року – майже у той самий час, коли тодішній очільник Полтавської ОДА Валерій Головко «дав добро» на створення ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області». Із жовтня 2018 року фірмою керує Владислав Слуцький – колишній старший інспектор штабу батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Полтава».

«Найбільш успішні» підрядники Полтавщини та їхні друзі_1

Колишній поліцейський Слуцький досить легко знайшов спільну мову з колишнім співробітником СБУ Олексієм Басаном – директором Агентства місцевих доріг. Уже на початку 2019 року співпраця двох колишніх силовиків набрала масштабів чисел із шістьма нулями.

9 січня 2019 року очолюване Басаном держпідприємство замовило у ТОВ «Старт-Інвест» утримання місцевих автодоріг на 135 млн грн.

«Найбільш успішні» підрядники Полтавщини та їхні друзі_2

Під час торгів ТОВ «Старт-Інвест» мало лише одного допущеного конкурента.

Господарські відносини колишніх представників МВС та СБУ привернули до себе увагу ЗМІ. Звертала на себе увагу і розмитість обсягу та характеру замовлених послуг.

«На 2019 рік у невідомому обсязі замовили ліквідації вибоїнтріщиносіданьасфальтобетонного покриттязаміну бордюрівзаміну і фарбування знаків таогородженнязимове утриманняозелененняприбирання зупинок тощоПідсумкову відомість ресурсів і кошториси не було оприлюдненощо не дозволяєпорівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення», – резюмували ситуацію «Наші гроші».

Видання також відзначило, що за неповний рік свого існування ТОВ «Старт-Інвест» отримало підрядів на 322,58 млн грн. Із них усі в Агентства місцевих доріг Полтавської області, крім одного в КП «Аеропорт-Полтава» Полтавської обласної ради щодо маркувальних робіт на 627 тис грн.

Пізніше ТОВ «Старт-Інвест» фігурувало у документах аудиту діяльності ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області».

ТОВ «Будівельна компанія “Старт-Інвест”» – не єдине підприємство на Полтавщині, яке вражає обсягом отриманих підрядів.

Так, ТОВ «Марк-Строй» відзначилося надзвичайною успішністю у співпраці з Департаментом будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА за часів урядування Тимофія Голбана.

«Найбільш успішні» підрядники Полтавщини та їхні друзі_3

За даними Антикорупційного моніторингу впродовж 2018-2019 років ТОВ «Марк-Строй» отримало від очолюваного Голбаном департаменту понад тридцять замовлень.

Вартість деяких із них перевищує сотню мільйонів гривень, вартість інших становить десятки мільйонів. Засновником ТОВ «Марк-Строй» є Володимир Швайковський.

«Найбільш успішні» підрядники Полтавщини та їхні друзі_4

Наразі нам не вдалося з’ясувати, що, окрім господарської діяльності, яка стала предметом кримінального провадження, об’єднує Басана та Слуцького. Зате у випадку Голбана та Швайковського вимальовується більш зрозуміла схема. Ті, чиї підписи стоять під багатомільйонними угодами, є кумами.

Кумівство є більше, ніж достатньою причиною засумніватися у справедливості укладення угод між донедавна очолюваним Голбаном департаментом та ТОВ «Марк-Строй». Але існує чимало підстав припускати, що характер співпраці між департаментом та ТОВ «Марк-Строй» був приблизно таким самим, як і між Агентством місцевих доріг Полтавської області та ТОВ «Будівельна компанія “Старт-Інвест”», і незабаром таки стане предметом уваги правоохоронних органів.

Тимофій Голбан та Олексій Басан
Тимофій Голбан та Олексій Басан

На завершення слід відзначити, що й Олексій Басан, і Тимофій Голбан є елементами системи, збудованої Валерієм Головком.

Голбан уже подав у відставку і, судячи з його піару, може готуватися до самостійної політичної кар’єри. Поточна кар’єра Олексія Басана «висить на волосині». Політичні зміни вимагають принаймні косметичного ремонту кадрового фасаду. Втім, кадри змінюються, а схеми залишаються.

 

Наступного понеділка, 16 грудня о 10:30 у «Вимірах» з’явиться детальніша публікація про факти корупції, пов’язані з Полтавською ОДА.

джерело: Останній Бастіон

Залишити відповідь