Непокараний бо недоторканий

Стаття 8 Конституції України: 

В Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Конституція України має найвищу юридичну силу.

Закони та інші нормативно-правові акти приймаються

на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Норми Конституції України є нормами прямої дії.

Звернення до суду для захисту конституційних прав і

свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі

Конституції України гарантується.

 

Чітко і  зрозуміло написано в нашій багатостраждальній Конституції, але чомусь народні обранці рад різних рівнів та більшість посадового чиновництва про неї забувають, коли отримують повноваження, надані для виконання обов’язків. Невиконання обов’язків – дрібниця, якщо порівняти це із щоденними порушеннями статей Конституції та норм Законів України. Нікого в Україні вже не здивуєш гучним оприлюдненням інформації, яка свідчить про безкарність злочинців та безпорадність тих, хто мусить відстоювати букву закону. Важко сприймається інформація про злочин навіть одного, окремо взятого за карк державника. Та стократ сильніший гнів викликає злочин, який коється великою кількістю людей під патронатом недоторканого народного обранця. Масовий злочин, за який потім усім учасникам щедро заплатять. І багато людей заради легкої наживи діють протизаконно, всупереч будь-якій логіці… люди як люди.

Автором особисто вже подано чимало статей з описом протиправних дій та оприлюдненням документів, в яких засвідчено порушення низки Законів та Конституції України шестиразовим народним обранцем К.В. Жеваго. Того обранця, котрий в рідній країні є безхатченком та має вид на проживання в іншій країні. Дивно виходить – людина з журналу Forbes, власник підприємств, літаків, кораблів та суперкарів не має жодного квадратного метру власного житла… Звісно, чужа душа, а надто форбська – темний ліс. Мабуть, нардепу жити з колекцією годинників ліпше, бо всякому мила своя сторона.

прибуток-ПГЗК

  Надприбутки.

За 2018 рік підконтрольне Жеваго підприємство ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» принесло мільярдні прибутки своєму власникові та нанесло громаді Полтавщини екологічної шкоди, яку підраховувати неможливо.

Там, де великі прибутки, там і спрагла жага до несплати податків із залученням підконтрольних благодійних фондів. Дивно, що наші українські податківці та правоохоронці десятиріччями не помічають виведення жевагівською командою грошей через благодійні фонди. А європейський аудитор помітив й негайно зреагував (оприлюднити інформацію – https://www.ukrrudprom.com/analytics/Kvtuchiy_kray_kak_realniy_srok_dlya_Gevago.html), та так зреагував, що Жеваго миттєво це відчув на своїх статках.

Та прискіплива Європа далеко, а грошенята в сумі 255 мільйонів гривень тихесенько пішли собі на підконтрольний благодійний фонд. Після європейського розголосу, цю аферу довелося помітити вже «своїм» аудиторам –висловили занепокоєння у вигляді незалежного аудиторського висновку. Довго не помічали, а правильно, мабуть, писати – не   хотіла пані Шевцова Т.В., яка з далекого 2012 року щорічно подає свої позитивні висновки про діяльність підприємства елітного бізнесмена.

Зокрема, як Ви, пані Тетяно, поясните, що у збиткові 2013-2015 роки жевагівська команда щороку викачувала з ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» по 500 мільйонів гривень, буцімто на благодійність?! Чому ЛИШЕ саме Ви здійснюєте аудит жевагівського підприємства? Пані Тетяно, особисто Ви не відчуваєте смороду корупційних дій від такої плідної роботи? Особисто Вам, пані Тетяно, нагадуємо, що Жеваго всю провину завжди скидає на своїх підлеглих та на проплачених наймитів. Його підпису на аудиторському висновку немає. А Ваш – є.

   Загострюємо увагу  на тому, що різні інформаційні джерела ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» у річній звітності оприлюднюють різні суми, які були витрачені на благодійність у 2018 році.

  1. Річний звіт ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» від 02.05.2019 року (ред. неповний та недостовірний) надає дані, що в 2018 році витрачено на благодійність 358,055 мільйонів гривень (таблиця 44, сторінка 99 (http://www.ferrexpo.ua/system/files/id_reports/richna-informaciya-emitenta-2019.pdf);
  2. Річна інформація емітенту ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» від 08.05.2019 року (http://www.ferrexpo.ua/system/files/id_reports/richna_informaciya_emitenta_za_2018_rik_prat_poltavskiy_gzk_.pdf) взагалі відсутня;

  1. Аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора) від 23.04.2019 року надає суму 358,055 мільйонів гривень (таблиця 44, сторінка 49 http://www.ferrexpo.ua/system/files/id_reports/zvit_auditora_shchodo_konsolidovanoyi_finansovoyi_zvitosti_prat_poltavskiy_gzk_za_2018_rik_msfz_002.pdf);

  1. Звіт про управління (http://www.ferrexpo.ua/system/files/id_reports/zvit_pro_upravlinnya_prat_poltavskiy_gzk_stanom_na_31.12.2018r_0.pdf) подає іншу суму. Відповідь Голови Правління ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» В.В. Лотоуса на наше звернення дослівно: «На благодійну діяльність було виділено більш ніж 113 млн гривень. Основними напрямками благодійності є розвиток освіти, інфраструктури місцевих громад, спорту, медичної сфери та допомога малозахищенному населенню». Сторінка 3, останнє речення.

 

І ось тепер хотілось би зрозуміти, яку ж суму фактично відправили на благодійність, та хто із звітувальників каже правду? Пане Лотоус, ви підписали річний звіт та аудиторський висновок. Яка сума правильна – 113 чи 358,055 мільйонів гривень? Цікава похибка в понад 245 мільйонів гривень! Ще трохи і дотягли б до висновку європейських аудиторів – останні зафіксували ще на 10 мільйонів більше.

«Благодійний фонд «Квітучий край»

Уважніше придивимося до благодійної організації «Благодійний фонд «Квітучий край» (код ЄДРПОУ 38575244, Полтавська обл., місто Кременчук, Крюківський район, вул. Театральна, будинок 34, каб. 37) та людини, яка його очолює. Не кожен жевагівський філантроп отримує по 255 мільйонів гривень. Керівником «Квітучого краю» є Ігор Віталійович Темченко – людина не випадкова в оточенні Жеваго. Взагалі, випадковість з Жеваго не сумісні. Поєднують Темченко, Жеваго, ГЗК схеми зменшення податкового навантаження для заробляння великих грошей. Як тільки схема себе вичерпує, жевагівські люди залишають підприємства чи організації, і ті з часом закриваються. Гроші пройшли рахунками «Квітучого краю» в першій половині 2018 року, «Край» «відквітував», і вже через якийсь час пан Темченко залишив благодійний фонд.

У вищезгаданих щорічних звітах ПрАТ «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» в розділі 6 «Інформація про осіб, послугами яких користується емітент» фігурує підприємство ТОВ «Основа – цінні папери» (Код ЄДРПОУ 37044551, м. Київ, Печерський район, вул. Патріса Лумумби, будинок 4/6), керівником якої до 05.11.2018 р. був пан Ігор Темченко.

Випадковість? Звичайно, ні.

 

 

Пан Темченко належить до ближнього кола Костянтина Жеваго, знайомий з його братом Олегом. Вони з останнім є чинними  посадовими особами ПрАТ «Ініціатор+» (https://clarity-project.info/smida/24372433). Темченко спільно з топ-керівниками жевагівських підприємств (ред. ой, які прізвища) намагалися через суд змінити свою фінансову долю, яка привела їх до начебто «краху». Темченко й ота купа керівників потрапили під санкції ФГВФО із-за того, що є особами, пов’язаними із збанкрутілим банком ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит». Суд вони не змогли виграти, але суми втрачених заощаджень та свої імена засвітили.

 

 

На особисту думку автора, ті 255 мільйонів гривень, які були відправлені на БО БФ «Квітучий край», і є частковою компенсацією втрачених заощаджень для пов’язаних із Жеваго топ-керівників і менеджерів. Саме таким чином з ними  розрахувався пан Костянтин, минаючи 9 чергу ФГВФО та порушуючи норми законів і зменшуючи податкове навантаження.

 

 

Вибіркове погашення заощаджень.

Та це далеко не єдиний варіант, який використовував Жеваго для повернення заощаджень наближеним і потрібним вкладникам ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит». Для того щоб повернути гроші своїм вкладникам, пан Жеваго використовував, зокрема, гроші, які заздалегідь отримав від НБУ у вигляді рефінансу, що був розміщений у вигляді кредитів на підконтрольних йому підприємствах. Ось давно оприлюднений реєстр –

https://www.ukrrudprom.ua/news/Pederast_Konstantin_Gevago_kreditoval_svoi_kompanii_za_schet_ref.html

Такими підконтрольними підприємствами виявились і два ТОВ-близнюки, які мали одного керівника та були зареєстровані за однією адресою: «ФК Факторинг» та ФК «ФК Факторинг». Ці два підприємства отримали кредити від ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит» в сумі 406,2 мільйона гривень та 74,3 мільйона гривень в той час (лютий-жовтень 2015 року), коли вже діяли санкції НБУ. Далі ці підприємства були задіяні в схемі повернення заощаджень потрібним людям.

Про схему. Вивчаючи підписані документи, за якими були повернуті заощадження одному із «своїх» вкладників, можна сміливо стверджувати, що схема працювала поза законами та всупереч вимог НБУ і ФГВФО. Гроші були отримані за підписаним між «своїм» вкладником та ТОВ «ФК «ФК Факторинг» (код ЄДРПОУ 36352420, м. Київ, вул. Саксаганського 120, офіс 17) Договором про відступлення права вимоги в тій сумі, яка була зафіксована в довідці, наданій ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит» за урахуванням відсоткової втрати. Гроші «свого» вкладника були перераховані на рахунок одного із відділень ПуАТ КБ «Акордбанк», який за дивним збігом розміщений в колишньому приміщенні відділення збанкрутілого ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит».

   Тож і виходить, що, хвацько оминаючи збанкрутілу банківську установу разом із ФГВФО, жевагівська схема й далі наносить фінансових збитків державі. Сліпі та безпорадні клерки ФГВФО виявилися неспроможними розпочати виплати коштів 4 черзі вкладників ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит». А може ще не пізно провести аудит реальних вкладників, котрим ФГВФО мусить повернути вклади!?

Риторичне запитання: «Куди дивиться ФГВФО та НБУ?» очікувано підвисло без відповіді. Оскільки, отримавши втрачені було заощадження за внутрішньою живагівською схемою, щасливий вкладник так і залишився в реєстрі осіб ФГВФО у 4 черзі, у групі «двісті плюс»! Тобто ФГВФО за формальними підставами ще мусить повернути йому заощадження! Хоч вони вже поповнили кишені наближених за схемою Жеваго. Ось так діє народний обранець – бере позики в одних, а повертає іншим. Чи й ви, читачу, згадали горезвісне МММ? Наразі ТОВ «ФК «ФК Факторинг» перебуває в стані банкрутства. Все, як завжди – використав та кинув!

У разі потреби, автор готовий надати свідчення та документи правоохоронним органам.

Прошу вважати публікацію офіційним зверненням до правоохоронних органів України.

 

Олег Підгорний

Залишити відповідь