Черговий вияв безпорадності Полтавської обласної ради

Два роки потрібно було управлінню майном Полтавської обласної ради, аби розпочати перевірку фактів та обставин щодо неповернення коштів комунальним підприємствам Полтавської обласної ради – збанкрутілим приватним комерційним банком ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит» на загальну суму понад 6,655 мільйонів гривень.

Упродовж 2016 року надійшло дві відповіді від Полтавської обласної ради за підписом її голови Олександра Біленького, де чітко зазначені комунальні підприємства та суми грошей, що залишилися на рахунках у збанкрутілому банку, власником котрого є Костянтин Жеваго.

Але що з тих листів – відповідей, якщо за комунальне майно та гроші підприємств ніхто не хоче боротися? Депутати та голова (ред.: Микола Бондар) постійної профільної комісії з питань бюджету та управління майном взагалі не мають бажання хоча б прислухатися до думки власників майна… так, саме власників майна.

У статуті кожного комунального підприємства, засновником якого є Полтавська обласна рада, є така фраза: власник підприємства – територіальна громада Полтавської області.

А ви, панове профільні депутати, мусите контролювати ефективність використання майна, його збереження та примноження (ред.: хоча з вами, шановні обласні депутати, примноження не станеться).

Після оприлюдненого державного аудиторського звіту про дворічну господарську діяльність ПОКП «Полтавафарм» (ред.: «Аудит ПОКП «Полтавафарм». Хто відповість за борги?» посилання – http://bastion.tv/news/audit-pokp-poltavafarm-hto-vidpovist-za-borgi/) довіра до депутатів обласної ради зникла повністю.

Байдужість та безпорадність – ось характерні риси сучасного обласного депутата.

Ви, панове депутати, погодили свого колегу депутата Валерія Прядка на посаду керівника підприємства, а про його особисту звітність перед вами забули. Через безвідповідальну діяльність Валерія Прядка кременчуцька філія ПОКП «Полтавафарм» «випадково» загубила боржника в особі ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит» на 73,5 тисячі гривень, а можливо не випадково, якщо враховувати багаторічну фінансову залежність родини Прядків від діяльності приватного жевагівського Ferrexpo.

А що робити із 7-ю чергою ФГВФО, пане Валерію, до якої потрапило ПОКП «Полтавафарм»?

Чи запропонуєте їм теж «загубити» жевагівський борг та не мати жодних претензій?

Дивно виглядає ситуація, коли жевагівська команда на чолі з Антоніною Прядко та під прикриттям 150 дмитрівців «запресовують» обласних депутатів та вимагають підтримати їх щодо збільшення надходжень до сільського бюджету на 2 мільйона в рік від підприємства Ferrexpo.

Інтереси дмитрівської громади чисельністю 2700 осіб виявляються для депутатів вагомішими, ніж проблеми громади Полтави у 290 000 осіб, яка вже три роки потерпає від кризи комунального підприємства «Полтававодоканал». Останньому елементарно не вистачає обігових коштів (ред.: залишок обігових коштів на рахунку в ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит» сягає суми 6 511 921,34 гривень).

За два роки діяльності Полтавської обласної ради VII скликання жоден депутат обласної ради не зміг запропонувати проект-рішення, за допомогою якого можна було б повернути втрачені кошти всіх комунальних підприємств, яким заборгував банк Жеваго!

Сам же Костянтин Жеваго винен ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит» понад 8 мільйонів гривень, і цей факт визнаний судом. А яка проблема у валютного мільярдера Жеваго надати благодійну допомогу (тимчасово) комунальним підприємствам обласної ради? Адже, здавалося б, усе логічно: Жеваго заборгував кошти ПрАТ «Банк «Фінанси та Кредит», а банк заборгував гроші комунальним підприємствам обласної ради.

150 дмитрівців вимагають підтримки від обласних депутатів, яка дасть змогу збільшити річний сільський бюджет на 2 мільйони гривень за рахунок гаманця Ferrexpo, а 290-тисячна громада Полтави не має можливості вже три роки повернути жевагівські борги в сумі 6,655 мільйонів гривень.

Співвідношення чисельності громади села та міста 2 700 : 290 000, та й співвідношення сум 2 мільйони до 6,655 мільйонів гривень – відчуваєте різницю, панове депутати?

Своїми діями ви підтримуєте ТІЛЬКИ ПРИВАТНИЙ інтерес олігарха Жеваго та його підприємства Ferrexpo. Відстоювати інтереси комунальних підприємств щодо повернення боргів у вас чомусь не вистачає ані сил, ані бажання. Невже приватний інтерес Ferrexpo для вас вагоміший, ніж інтереси півторамільйонної громади Полтавщини?

Чому ви, обласні депутати, ставитесь з неповагою до своїх виборців?

1 червня 2016 року своїм рішенням № 118 (https://docs.google.com/viewer?url=http://oblrada.pl.ua/ses/7/7_2/12.pdf) ви запросили К.В. Жеваго на розмову, а він не знайшов бодай п’яти хвилин для вас, тим самим грубо порушуючи вимоги щодо обов’язків народного депутата, звання якого він носить:

Стаття 24 Закону України «Про статус народного депутата України» говорить:

Обов’язки народного депутата України

Народний депутат зобов’язаний:

1) дбати про благо України і добробутУкраїнського народу, захищатиінтересивиборців та держави;

2) додержуватисявимог Конституції України, цього Закону, закону про регламент Верховної Ради України та іншихзаконів України, додержуватися присяги народного депутата України;

3) бути присутнім та особистобрати участь у засіданняхВерховної Ради України та їїорганів, до складуякихйогообрано;

4) особистобрати участь у голосуванні з питань, щорозглядаються Верховною Радою України та її органами;

7) додержуватисьвимогтрудовоїдисципліни та норм депутатськоїетики;

10) завчасно повідомляти про неможливість бути присутнім на засіданні Верховної Ради України чи її органів керівників цих органів;

11) постійно підтримувати зв’язки з виборцями, вивчати громадську думку, потреби і запити населення, а у разі необхідності повідомляти про них Верховну Раду України та її органи, вносити пропозиції та вживати в межах своїх повноважень заходи щодо їх врахування в роботі органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій;

15) здійснювати безпосередньо або із залученням своїх помічників-консультантів, представників громадськості контроль за розглядом у органах державної влади та органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях пропозицій, заяв та скарг громадян, які надійшли на його ім’я

Натомість ви, депутати Полтавської обласної ради, готові підтримати не ваших виборців, а Костянтина Жеваго в його беззаконних діях, тим самим ставши співучасниками злочину проти громади Полтавщини та суміжних областей.

Олег Підгорний

Посилання на оригінал: Останній Бастіон

Залишити відповідь