Аудиторський аферизм Полтавської ОДА

Аудиторський аферизм Полтавської ОДА

 

Олександр Лещенко

Полтавська громада 2 роки добивалися проведення аудиту від Полтавської облдержадміністрації і ось нам відзвітували про його проведення! Від звіту залишилось враження окозамилювання. Мабуть, тому заступник голови облдержадміністрації Олег Пругло і намагався «перевести стрілки» на Тертишного, особи яка жодним боком до організації, чи проведення аудиту не мав і в цій темі – нуль. Зате не нуль в спробі отримати кошти на свої ОСББ через того ж Пругла! Але спроба «відпрацювати» кеш не вдалася і останньому довелося залишитись модератором звіту. Але наступним ми почули від нього, що він не несе відповідальності за проведений аудит (ситуація один в один із ТОВ, що не несло відповідальності за так званий аудит на «Полтававодоканалі» й «Полтаватеплоенерго» – авт). Він зрозумів, що афера випливе назовні і заклав шлях уникнення від відповідальності!

Та залишилося питання – хто ж відповідальний за витрачені майже 400 тис. грн?

Почнімо щодо ініціативи проведення аудиту (до якої автор був причетний – О.Л.). Два з половиною роки тому активісти запідозрили необґрунтованість тарифів на воду та тепло (орієнтовне завищення на 30%) і зробили запит на інформацію щодо формування тарифів. Водоканал надав інформацію, і ми побачили, що Теплоенерго бере воду у водоканалу БЕЗОБЛІКОВО (без лічильників). Вартість цієї води лягла на плечі споживачів закладеними в тариф непередбаченими втратами. Тоді постало питання до Теплоенерго, на якій підставі вони також заклали тариф на воду в тариф на теплопостачання, якщо користуються безкоштовною водою? І як розраховувався тариф, якщо немає даних по кількості води на вході в підприємство? І тут почалося… То Чернявський стверджував (і продовжує це робити), що тарифи встановлює НКРЄ. У НКРЄ (ми і туди добрались), повідомили що тарифи розраховує і подає підприємство, а вони тільки затверджують і показати розрахунки вони не можуть, бо Чернявський їм (!) заборонив це робити своїм листом!

Переконавшись в «круговій поруці», ми ініціювали виділення коштів на економічний, юридичний і технічний аудит, щоб визначити причини «планової збитковості» Водоканалу й Теплоенерго, а також розробити план усунення цих недоліків.

Попри спротив (тоді ще депутата облради) Чернявського та керівництва ОДА, кошти на проведення аудиту були виділені! Було створено комісію з організації конкурсу на аудит, до якої було включено представників підприємств, які також виявили зацікавленість в його проведенні. Розпорядником коштів зробили ОДА.

І кому ж Головко міг довірили курирувати проведенням аудиту? Звісно, своєму «досвідченому» заму Пругло. Про його причетність до скандалів із видаленням прокурорам, вищим чинам місцевої міліції тощо земельних ділянок в елітному селищі Яр «Останній Бастіон» уже писав.

ЧИТАЙТЕ: Октябрська райрада Полтави незаконно наділила чиновників «золотою» землею РОЗСЛІДУВАННЯ

Уже під час призначення Пругла, вочевидь, планувалася афера, бо Головко доручив йому «показово» при активістах, але в усній формі. І саме на це зараз посилається Пругло, намагаючись відокремитись від відповідальності! Мабуть, розподіл «вершків» уже відбувся і можна «зістибувати». Отже, підключившись до «роботи» (отримавши завдання від голови й не зацікавленого керівництва підприємств), Пругло почав зривати аудит. Кошти заходили то не на ті рахунки, то не з тим «цільовим призначенням». Таким чином в ОДА дотягли до кінця року і визнали виділені кошти неосвоєними! У наступній статті я розповім, як цей чиновник допоміг вивести (вкрасти) кошти з підприємства за три дні!

Паралельно, до нас доходила інформація про те, що керівництво «Полтаватеплоенерго» активно підшукувало «потрібного аудитора». Останні дні показали, що таки знайшли! І своєї мети ОДА досягла! Кошти повернули в облраду! Але за нашою наполегливістю, кошти повторно було виділено всередині 2016 року! І знов організатором визначили вже профільного департамент ОДА і під «кураторством» того ж Пругла!

І знов пішла «чехарда» з рахунками та призначеннями коштів, але навчені минулим досвідом активісти завадили цьому і дотиснули початок конкурсу на проведення аудиту!

Тут почалася друга стадія цієї афери!

На конкурсі з’явилися лише дві компанії і їхні пропозиції явно вказували переможця з першого етапу! Процедура «торгів» була проведена у три етапи з кроком у 10 000 грн. Жоден з претендентів не зробив цього «кроку» і таким чином визначили завідомого переможця за ціною!

А тепер постає питання, чи зекономили ми на цих «торгах»? У вимогах до конкурсантів не було прописано періоду (підозрюю, що навмисно), за який слід провести аудит! За неписаними правилами поважних аудиторських компаній, якісний аудит проводиться за строк не менший ніж 3 роки! Отже, можемо допустити, що і пропозиція розглядалася з розрахунку на ці критерії! І якщо компанія, що програла, за 500 000 грн готова була провести аудит за три роки, то що ми отримали від переможця? А отримали ми аудит вартістю 380 000. грн за півтора року! Не важко порахувати що 3-х річний аудит у них вартував би 760 000 грн. Де економія? На запитання аудиторам: чому аудит тільки за півтора роки і за якими критеріями визначався цей період, отримали «мегапрофесійну» відповідь – «На скільки вистачило коштів».

Після цього вже не викликає подиву єдине питання, яке цікавило конкурсанта – гарантія оплати! І все! Жодного питання за умови проведення! Об’єм виконаних робіт визначався не поставленими завданнями, а «розписом коштів» під роботи на свій лад! Це ще раз вказує на «договорняк»! Жалко було дивитись на представника аудитора, коли до нього посипались тематичні питання-претензії… Він то бліднів, то червонів, то руки починали труситися… Видно, що звик до фіктивності аналогічних процедур (або йому гарантували її і він виявився не готовим до конкретних претензій).

Варто зауважити, що і аудитор підстрахувався. У висновках він, як і Пругло, знімає з себе відповідальність!

То ж, виходячи з такого висновку, аудитори невпевнені в правдивості наданих їм документів! Підозрюю, що їм надали тільки загальні цифри зі звітності підприємства! Так на чому вони робили аудит? І чи потрібен нам такий аудит?

Загалом, багато питань постало як до фаховості цієї компанії, так і до відповідності її до вимог, поставлених претендентам. Та найголовніше питання – хто відповість за 400 000 грн в разі визнання не аудиту нечинним?

Як бачимо, штатні працівники підприємства не відповідають вимогам проведення юридичного та технічного аудиту, бо спеціалізуються винятково на фінансовому! Для проведення юридичного та технічного аудиту, компанія за визнанням представника, залучала сторонніх спеціалістів, яких (для перевірки фаховості) відмовився назвати! Маємо підозру, що це можуть бути «спеціалісти» від Чернявського, які, за його ж твердженням, нібито робили йому аудит (якого ніхто не бачив) і яким він пропонував замінити цей аудит (бо він його влаштовував). Не виключено, що він ліг в основу цього аудиту, а кошти просто «розпиляли»…

Також нарікання викликали ряд фінансових порушень при розрахунку аудиту! По-перше, строки проведення аудиту не були витримані і актом виконаних робіт було зафіксовано дводенну прострочку, яка за договором повинна тягти штрафні санкції у розмірі 2-х ставок НБУ за кожний день прострочки! Далі, зафіксовано проплату виконавцеві в розмірі 30% від передоплати. Тоді як за законодавством передоплата заборонена на роботи більше 30-ти днів. Також заборонено передоплату в місячний строк, якщо вона перевищує 100 000. У нашому випадку сплачено 114 тис. передоплати! Хто відповість за порушення законодавства?

Наостанок хотів звернути увагу на відверту брехню від чиновників Пругла та Реви, які на зауваження про недоступність звіту з результатами аудиту для ознайомлення громади завірили, що повний звіт уже тиждень як на сайті обласної ради. Насправді, його виклали через два дні після цього зібрання. А щодо якості, пропоную комусь розібрати один з файлів звіту тут.

Бачу, що цим все не закінчиться. А це значить, що далі буде….

Посилання на оригінал: http://bastion.tv/economy/auditorskij-aferizm-poltavskoyi-oda/

Залишити відповідь