51 депутат пропустив понад 90% голосувань у парламенті


У жовтня 2018 року Верховна Рада працювала у сесійному залі 8 днів, провела 12 засідань, на яких відбулося 275 голосувань.

Згідно з інформацією з офіційного сайту Верховної Ради, 14 депутатів жодного разу не проголосували, 5 із них за даними письмової реєстрації із невідомих причин. 6 із цих депутатів перебувають під слідством, втекли з країни або написали заяву про складання повноважень.

Повний список нардепів, які були відсутніми під час усіх голосувань, виглядає таким чином:

1. Гліб Загорій (“Блок Петра Порошенка”), за даними письмової реєстрації усі 12 засідань був відсутній за невідомих причин

2. Роман Зварич (“Блок Петра Порошенка”), який став нардепом лише 17 квітня 2018 року, за даними письмової реєстрації він пропустив за невідомих причин 10 засідань із 12, але його картка взагалі не голосувала.

3. Євген Бакулін (“Опозиційний блок”), затримання та арешт якого 15 березня дозволила Верховна Рада. За словами Генерального прокурора, депутат давно не відвідував Україну.

4. Вадим Рабінович (“Опозиційний блок”)

5. Костянтин Жеваго (“Позафракційні”), один іздесяти найбагатших людей України, власник групи компаній Ferrexpo, що за всю каденцію Верховної Ради взяв участь лише у 1,8% голосувань.

6. Сергій Клюєв (“Позафракційні”) , якого Інтерпол оголошував у міжнародний розшук.

7. Вячеслав Константіновський (“Позафракційні”), який у липні 2017 написав заяву про складання депутатського мандату. У листопаді 2017 Верховна Рада не змогла назбирати достатньої кількості голосів за задоволення цієї заяви.

8. Сергій Мельничук (“Позафракційні”), за даними письмової реєстрації нардеп хворіє.

9. Олександр Онищенко (“Позафракційні”), нардеп-утікач, який переховується в Лондоні від кримінального переслідування щодо розкрадання майна “Укргазвидобування”

10. Надія Савченко (“Позафракційні”), арешт якої за підозрою Генпрокуратури дозволила Верховна Рада і яка перебуває в слідчому ізоляторі.

11. Дмитро Ярош (“Позафракційні”), який за всю каденцію Верховної Ради взяв участь лише у 2,1% голосувань.

12. Ігор Попов (“Радикальна партія Ляшка”), за даними письмової реєстрації він був відсутній з невідомих причин 6 разів, ще на 6-ти засіданнях він був у відрядженні.

13. Андрій Журжій (“Самопоміч”), який написав у липні 2018 року заяву про те, що складає повноваження. У Верховну Раду 5 вересня надійшовпроект постанови про дострокове припинення повноважень. Утім, 4 жовтня 2018 року нардепипровалили голосування.

14. Лев Підлісецький (“Самопоміч”), який повідомляв ЧЕСНО у вересні, що не ходить у ВРУ за станом здоров’я. У коментарі для ЧЕСНО нардеп говорив, що є проблема з оформленням тривалої медичної довідки про хворобу. Підлісецький надслів Громадському руху ЧЕСНО медичну довідку, що за станом здоров’я він не може відвідувати Верховну Раду.

Зауважимо, що в перелік не увійшов нардеп Дмитро Голубов (“Блок Петра Порошенка”), який голосував нуль разів у жовтні, оскільки його карта була в слоті під час 60% голосувань, але жодна кнопка не була натиснута. Також картка нардепа Юхима Звягільского була в слоті при 1,5% голосувань, але жодна кнопка не була натиснута.

Народні депутати не завжди беруть участь у голосуванні попри присутність: у жовтні присутність склала 77,9%, а голосування – 40,2%.

Понад 50% голосувань пропустили – 270 нардепи

Понад 90% голосувань пропустили – 51 нардеп.

У найбільшій кількості голосувань не брали участь народні обранці від фракції “Воля народу” (85%), у найменшій – депутати від “Народного фронту” (46%).

Найбільшу кількість голосувань вересня не відвідали народні обранці з фракції “Батьківщина”(41,4%) і позафракційні нардепи (36,9%).

Нардепи, обрані за партійними списками, частіше беруть участь у голосуваннях, ніж депутати-мажоритарники: різниця в їхній активності становить 8 відсоткових пунктів. Так, списочники у жовтні голосували у 44% голосувань, мажоритарники – близько 36%.

Зауважимо, що навіть стовідсоткового прогульника відкликати неможливо. Єдине, чим можна покарати “недоторканних”, — позбавити частини зарплатні. За дорученням спікера з вересня 2016 рокупрогульників також час від часу публікують у газеті “Голос України”.

Нагадаємо, 5 нардепів пропустили всі голосування вересня.

Раніше ЧЕСНО назвав найбільших прогульників 2017 року.

Громадський рух ЧЕСНО ініціював кампанію зі щомісячного оприлюднення списку нардепів-прогульників. Мета кампанії — привернути увагу до однієї з найбільших проблем роботи Верховної Ради — низької відвідуваності засідань народними депутатами та їх неучасті в голосуванні.

Джерело: https://www.chesno.org/news/2761/