Україна стала найменш економічно вільною країною Європи — дослідження

Спад економікиУкраїна посіла 134 місце (зі 162 країн світу) у індексі економічної свободи, ставши найменш економічно вільною країною Європи.

Про це йдеться у щорічному звіті Economic Freedom of the World, підготовленому Fraser Institute.

Як зазначається, індекс розраховується на базі 42 показників, об’єднаних у 5 ключових категорій: розмір держави (розмір податкових ставок, кількість держпідприємств тощо), захист прав власності, стабільність валюти, свобода міжнародної торгівлі та державне регулювання.

За даними дослідження, за рік Україна підійнялася у рейтингу зі 149 місця до 134, проте все ще входить до переліку країн світу з найменшим рівнем економічної свободи.

За даними дослідження, найгірша ситуація в Україні з незалежністю судової системи та неупередженістю правосуддя. В той же час, у дослідженні йдеться, що найкраща ситуація в Україні з розміром податку на прибуток.

У цьогорічному рейтингу Україна опинилась на одній позиції з Беніном. Найближчий європейський «сусід» України по рейтингу — Білорусь, яку включили цьогоріч досліджували вперше. Вона посіла 122 місце.

Найвищий рівень економічної свободи у світі, за даними дослідження, у Гонконгу, Сінгапурі, Новій Зеландії та Швейцарії. До десятки найбільш економічно вільних держав також входить Грузія, США та Британія.

Цьогорічний рейтинг розраховувався за даними 2016 року.

Джерело: https://hromadske.ua/posts/ukraina-stala-naimensh-ekonomichno-vilnoiu-krainoiu-yevropy-doslidzhennia

Залишити відповідь